Gezond

Thee is, na water, de meest gedronken vloeistof ter wereld. Met reden! Het is immers een erg heilzaam drankje.

Polyfenolen, die in hoge concentratie aanwezig zijn in theebladeren, zijn de moleculen die deze heilzame werking in zich dragen. Vooral de cathechines (een ondergroep van de polyfenolen) verdienen extra aandacht. Deze stoffen zijn een sterk anti-oxidant. Door de vrije radicalen die ontstaan in het lichaam als bijproduct van het verbrandingsproces en andere polluenten (rook, UV, chemische verdelgingsmiddelen,…) weg te vangen, voorkomen ze celveroudering, hart- en vaatziekten, tumoren, gewrichtsziekten en kankers. De vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die zich vasthechten aan de omliggende moleculen. Tijdens het proces beschadigen ze de cel.

Daarenboven werken de tannines (of looistoffen) die van nature in theebladeren aanwezig zijn ontstekingsremmend in de keel, maag en darmen. Andere heilzame werkingen die worden toegeschreven aan thee zijn: het verlagen van de bloeddruk en ‘slechte’ cholesterol waardoor de kans op hartaandoeningen afneemt. Thee werkt eveneens in op de insulinegevoeligheid van cellen, waardoor sterke schommelingen van de suikerspiegel, en de daar bij aansluitende vreetbuien, worden vermeden.

Elke thee heeft zijn specifieke eigenschappen. Zo bevat groene thee de hoogste concentratie aan  anti-oxidanten en staat pu’erh bekend voor de meest afslankende werking. Omdat deze verschillende soorten thee ook een verschillende werking hebben, wordt het aangeraden om af te wisselen tussen je verschillende soorten van favoriete thee.